No demo item exists for the selected template.

  TEXTIEL

  zelfs met halve klassen gaan de vakken door 

  Er is plezier en er wordt hard gewerkt door de leerlingen, ondanks dat het anders is door Corona. Verven op stof of werken met de lockmachine.


    

    

    

    
       FILM MET LEERLINGEN VAN ob2
  Van spijkerbroek tot nieuw product 

  We zijn begonnen om spijkerbroeken te verzamelen. Vervolgens  hebben we hier tassen, kussens, opbergzakken voor aan de muur,  kleine tasjes en een keukenschort van gemaakt. Een filmpje met wat informatie erover.


  WAT dOEN WE BIJ HET VAK tEXTIEL OP DE ALPHONS LAUDY SCHOOL?

  Textiele werkvormen, het woord zegt het al, bestaat uit verschillende vormen van omgaan met stof (textiel). De leerlingen krijgen basis textiel, vilten, zijde schilderen en machine naaien.  We volgen de stappen van een leerlijn om onze doelen te bereiken.

  De leerlingen starten in het 3e jaar van de onderbouw met Basis textiel. Hieronder valt o.a. stempelen op stof, spelden, rijgen en naaien met de hand.
                   

  We starten met het maken een opbergzak, waarin ze hun eigen textielspullen het hele jaar kunnen bewaren. Ieder blok maken ze kennis met een nieuwe techniek. 

  Vilten is van zachte schapenwol vilt maken. Dit doen we d.m.v. water, zeep en beweging. Een werkstuk van vilt kan plat zijn of driedimensionaal.
     

  Met zijde schilderen ontdekken ze dat zijdestof komt van een zijderups. Ze leren een ontwerp maken op papier en deze over te nemen op zijde met tubes verf. Het inkleuren gebeurt met vloeibare zijdeverf.

                       

  De naaimachine wordt ook gebruikt voor verschillende doeleinden. Inrijgen, naaien, verschillende stiksels leren kennen, een eigen kussen of tas naaien, de een doet het zelfstandig en de ander met hulp van de leerkracht.

   

  De uitleg van elk onderdeel van textiel start in de onderbouw. In het 2e jaar van de middenbouw staat textiel opnieuw op het rooster en gaan we verder ontwikkelen en aanleren aan de hand van de leerlijn. 
  Wanneer de leerlingen van de bovenbouw textiel volgen, kiezen ze zelf een onderdeel en gaan hiermee aan de slag. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze een knoop aan kunnen naaien of een scheur herstellen. Handig voor later ;-).